Fe

Jern

Jernmalm udvindes ved minedrift. I 2016 blev der udvundet 2093 mio. ton jernmalm, hvoraf ca. 95% blev brugt af stålindustrien. Jern er det fjerde mest almindelige element i jordskorpen. Jernmalm er den 3. største produktionsvare efter olie og kul – og den næststørste handelsvare – efter råolie.

Jern er det mest brugte metal i verden.

Jern er let at udvinde og let at blande med andre metaller, hvilket gør det egnet til mange formål. Når man blander jern med andre metaller kaldes det legeringer, og der findes mere end 1000 jernlegeringer. Legeringer med kulstof kalder man stål. Stål er dermed en fællesbetegnelse for meget forskellige legeringer, hvori jern indgår som et væsentligt element. Stål kan anvendes igen og igen. Gammelt stål kan blive til nyt stål igen uden det går udover kvaliteten.

I 2017 blev der produceret 1.689 mio. ton stål i verden. Stål er det mest genanvendte materiale i verden. 630 mio. ton skrot genbruges hvert år og sparer dermed miljøet for næsten 950 mio. ton CO2-udledning årligt.
Ved at genbruge jern og stål sparer vi mere end halvdelen af den energi, vi skulle have brugt, hvis jernet blev hentet i naturen. Der er således store gevinster – både ressourcemæssige og miljømæssige – ved at genanvende jern. Jern adskilles nemt fra andre dele, da det er magnetisk.

Bortset fra aluminium er jern det mest almindelige metal på jorden.

 

Eksempler på jern i dagligdagen: 

 • Bygningsmateriale – jernbjælker og – plader, rionet
 • Rør og stænger
 • Ventilationsrør
 • Stålfælge
 • Cykler
 • Kølemøbler

Vidste du at ca. 285.000 kølemøbler bliver skrottet om året i Danmark. Det svarer til knap 8.000.000 kg genanvendeligt jern om året.

Kontakt os - Ring eller mail

Med vores omfattende ekspertise kan HJHansen rådgive dig og dit firma om de bedste løsninger. Kontakt os, og vi vil give dig et skræddersyet tilbud gennem tæt dialog.

 

 

  Lad os tage kontakt

  Indskriv denne kode: captcha
  Jeg har læst betingelserne

  Skrot er en ressource for miljøet

  Skrot er noget, man skal af med, så der kan blive ryddet op og gjort klar til ny aktivitet. Skrot er også værd at have styr på, så det ikke ligger i vejen for produktionen eller skæmmer omgivelserne.
  Skrot præsenterer oftest en positiv værdi. Og så er det en ressource, der kan genanvendes til gavn for miljøet.

  HJHansen Recycling kan hjælpe din virksomhed af med skrottet

  Få besøg af en konsulent eller produktchef, så du kan få et bud på, hvordan dit skrot kan håndteres på den mest optimale måde til gavn for din virksomhed. HJHansen Recycling har et bredt udvalg af containere, så vi kan nemt finde netop den løsning, der passer til din virksomhed og vores medarbejdere har mange års erfaring i bestemmelse af skrotkvaliteter, og hvordan det afsættes bedst muligt rundt i verden.

  Læs vores nyheder

  Pressemeddelelse, 11. juni 2024

  Genvindingsvirksomhederne HJHansen Recycling Group og Vesterbro Produkthandel har indgået aftale om at slå kræfterne sammen, og HJHansen Recycling Group overtager derfor majoritetsandelen i den vestjyske produkthandel.